20. ledna 2010

Typografie


Typografie

Písemné cvičení
Opravte text podle platných typografických pravidel.

RSS čtečky se používají ke sledování toho,co je na webu nového. V takové RSS čtečce si nastavíte , který web či weby se mají sledovat a RSS čtečka se postará o zbytek.To znamená,že za vás pravidelně sleduje změny na webu ( obsah RSS kanálu ) . Jakmile pak máte čas a chuť, stačí prohlédnout obsah RSS a ihned vidíte, co je kde nového. V závislosti na použité čtečce novinek se vám zobrazí název článku (příspěvku)a jeho krátká anotace .
Pokud sledujete dění na více webech a jejich množství se souběžně s vašimi požadavky zvyšuje,dříve či později nastane okamžik,kdy nebudete schopni z časových důvodů vše projít, pročíst, no prostě prohlédnout. V tomto okamžiku často nastupuje RSS čtečka , která vám pomůže informace vytřídit do nějaké přehledné formy.
Na svém webu hledejte slovo RSS nebo ikonu RSS (je ikonou tohoto článku). Weby mají také často ikonu RSS " přidanou " na konec řádku s adresou ve vašem prohlížeči(tak je tomu třeba zde na LinuxEXPRESu). Ne-li všechny, pak jistě většina dnes běžných prohlížečů (např.Firefox, Opera, Internet Explorer) podporují čtení kanálů RSS.Jakmile tedy v prohlížeči na takovou ikonu RSS kliknete, bude si internetový prohlížeč s kanálem RSS vědět rady a dál vás procesem přidání sledování RSS kanálu provede.
Podcast spojuje přidanou hodnotu RSS a multimediálního obsahu. Obsahem podcastu je podobně jako v případě RSS text zpravidla obsahující název a krátký obsah . Dál ale obsahuje také zvukovou nebo video nahrávku.Tím může podcast konkurovat např. rádiu nebo televizi,protože vám umožní sledovat nové pořady a zároveň si jejich obsah stáhnout do počítače, přehrávače či mobilu a pustit si je kdykoliv později tak, jak se vám to zrovna hodí.

Text byl převzat z  http://www.linuxexpres.cz/jak-na-to/co-je-to-rss-kanal-a-jak-jej-vyuzit .

Cvičení 1
Opravte text podle platných typografických pravidel.

Microsoft nerad přiznává, že mu na trzích, které dříve suverénně ovládal , začíná někdo zatápět.Že je Linux vážným konkurentem Windows na trhu serverových operačních systémů,je dnes bez otazníku. Přesto Microsoftu trvalo roky, než Linux jako vážného konkurenta uznal.
Zdá se, že se do podobné fáze dostává i kancelářský balík OpenOffice.org (nejrozšířenější multiplatformní balík ) a Microsoft ho začíná brát jako vážného konkurenta . Podle dat sesbíraných z 21 tisíc počítačů s Windows(XP a Vista) má OpenOffice.org podíl 12 %.Nějaké to procento by jistě přidaly i uživatelé ostatních operačních systémů,kde bude podíl OpenOffice.org nepoměrně vyšší .To už není rozhodně zanedbatelná část tržního koláče a trend naznačuje, že poroste i nadále.Microsoft samozřejmě cítí nebezpečí pro jeden ze svých nejziskovějších produktů a dělá protiopatření .
V prvním týdnu roku 2010 uvedl internetový gigant Google očekávaný mobilní telefon, který nakonec dostal jméno Nexus One. Telefon patří do kategorie smartphonů a za jeho největšího konkurenta se považuje úspěšný iPhone ( Apple) . Neběží na něm nic jiného než Google Android, open source systém postavený na Linuxu a vyvíjený primárně Googlem . Designu a výroby samotného přístroje se ujala společnost HTC , která prodává zařízení především s Windows Mobile , ale v poslední době začala koketovat i s Androidem. Nexus One obsahuje procesor o taktu 1GHz, což z něj může udělat jeden z nejrychlejších telefonů v kategorii, paměť 512 MB a microSD kartu o velikosti 4GB. Displej má velikost 3,7 palců a rozlišení 480x800. Je také vybaven kamerou s rozlišením 5 megapixelů.

Text byl převzat z http://www.linuxexpres.cz/microsoft-povazuje-openoffice-org-za-vaznou-konkurenci .

Cvičení 2

Žádné komentáře:

Okomentovat